Mønsted Kalkgruber

Tag med os #påtur til verdens største kalkgrube i Mønsted. På en bakke cirka 15 km uden for Viborg, hæver en stor rød træbygning med tre høje tykke skorstene sig over bondelandet. Det er Mønsteds gamle kalkbrænderi - et helt særligt kulturmiljø, der fortæller historien om et af fortidens markante industrieventyr.

I 1860erne vrimlede området med kalkhvide arbejdere, der huggede kalk i den underjordiske grube, slæbte den op i lyset og brændte den i den smukke røde træfabriksbygning på toppen af bakken, så den kunne bruges i mørtel. I dag er det nysgerrige turister, der kommer til området for at nyde det smukke kalkværk, det bakkede landskab og den imponerende underjordiske grube. Nogle steder har fortidens mænd med hakker skabt 28 meter høje rum, der ligner katedraler, andre steder er minegangene smalle og lave. Her er blikstille søer, der spejler lyset. Og ro.

Susanna Sommer og kalkgrubernes daglige leder, Per Bugge Vegger, bevæger sig fra toppen af kalkbrænderiets skorsten til de inderste grubegange. På vejen støder de på historier om hårdtarbejdende mænd og kvinder med ømme tæer, indgangen til ’Absalons hemmelighed’ og overraskende fakta om de tusindvis af sjældne flagermus, der hvert år overvintre i gruberne.

Podcastserien #påTUR guider dig rundt til nogle af de særlige steder, vi kender og har støttet i Danmark, fordi de øger livskvaliteten gennem deres byggede miljø.

Medvirkende: Per Bugge Vegger
Realdania Podcast er produceret af Susanna Sommer

Share | Download